30 grudnia, 2012

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Oj nie było mnie długo......za długo. Jednak pomimo mojej nieobecności za którą chciałam serdecznie przeprosić obiecując poprawę oraz pomimo braku nowych wpisów mój blog nadal jest często odwiedzany :-). Dziękuje Wam moi drodzy.

Dzisiejszy przepis wpadł mi w ręce dość dawno i nawet nie pamiętam jego źródła. Zabierałam się do zrobienia tej rolady dość długo, gdyż wydawała mi się zbyt trudna a ja osobiście ciężko znoszę porażki w kuchni. No i nic bardziej mylnego. Rolada naprawdę łatwa do zrobienia a przy tym bardzo smaczna i co najważniejsze zdrowa.





Składniki :

- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz

- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Philadelphia)u mnie naturalny i czosnkowy
- 10 dużych plastrów wędzonego łososia


Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać roladę pokrojoną w plastry.

Smacznego !!!!




13 komentarzy:

  1. kilka dni temu jadłam dokładnie taką samą.. była pyszna!:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba wiec zrobic zeby sie przekonac jak to musi byc dobre nie tylko wzrokowo, ale rowniez organoleptycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie :) wspaniała rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo :) Może to ode mnie ten przepis (http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/19/rolada-szpinakowa-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami/)? Byłabym dumna!
    W każdym razie prezentuje się naprawdę pięknie i potwierdzam, że smakuje równie dobrze :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie, a szpinak z łososiem bardzo fanie się komponuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada jest BOSKA!!!!!
    Bardzo szybko się ją robi a dzięki różnym smakom serków można dowolnie komponować jej smak.
    Polecam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. noo takiej rolady jeszcze nie jadłem .. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzis zrobilam:) poszly bez problem ow. Balam sie, czy nie bedzie klopotu ze sciaganiem papieru po pieczeniu , ale bylo ok:) jutro zobacze, czy nie bedzie sie rozpadac😊
    Dzieki za przepis I pomysl

    OdpowiedzUsuń
  9. ධාන්ය සම්පූර්ණයෙන්ම රෝගය සුව කළ හැකි අතර දැනටමත් සපයා ඇති බව මත්ද්රව්ය භාවිතා කරමින්, විවිධ සෞඛ්ය ගැටලු ප්රතිකාර සඳහා ඖෂධ ලබාදීම.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię szpinak, a z łososiem to naprawdę komponuje się mega<3

    OdpowiedzUsuń