22 października, 2011

BŁYSKAWICZNE CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI

Aż wstyd się przyznać, ale to pierwsze ciasto drożdżowe które piekłam. Do tej pory moja przygoda z tego typu ciastem ograniczała sie do podpatrywania poczynań mojej mamy lub babci. Zapewne babcia krytycznym okiem spojrzy na ten przepis, gdyż ani trochę nie przypomina on jej metod pieczenia. A nie ukrywam, iż to ciasto jest równie pyszne !! Co tu dużo mówić - ciasta nie trzeba tutaj wyrabiać......czekać....wyrabiać..... tylko tak jak ostatnio lubię najbardziej......wrzucić do miski.......poczekać....pomieszać.....i piec :-). Przepis znalazłam u darianny i szczerze jej dziękuję, gdyż łagodnie wprowadził mnie w świat drożdżowych ciast. Następne postaram się upiec już tradycyjne - babcine.


Składniki :

  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy ( duży, na kg mąki )
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 4 jajka roztrzepane
  • 5 szklanek mąki pszennej

Dodatkowo:

  • owoce ( ok 1 kg - u mnie wiśnie z zalewy 700 gram )
  • kruszonka
  • cukier puder ( ja nie posypałam )

Wszystkie składniki ciasta  umieścić w misce w podanej kolejności, jednak mąki wsypać tylko 4 szklanki. Nie mieszać. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.  Po tym czasie wymieszać dokładnie wszystkie składniki, następnie dodać pozostałą 1 szklankę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Ciasto wyłożyć na wcześniej uszykowaną formę ( u mnie 28x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wysypać owoce lekko je dociskając. Posypać kruszonką.

Kruszonka:
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
125 gram zimnego masła
Cukier łączymy z mąka i dodajemy mocno schłodzone pokrojone w małą kostkę masło. Wszystko sprawnie ugniatamy, aby powstały grudki. Tak przygotowana kruszonkę możemy wykonać wcześniej i wstawić do lodówki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 5-10 minut, następnie wyciągamy. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja nie widziałam takiej potrzeby.
Smacznego !!



16 komentarzy:

  1. Piękne :D Smaczne na pewno też :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Przepis wydaje się łatwy...nie mam zdolności co do ciast drożdżowych, ale może z tym mi pójdzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maju jak ja sobie poradziłam to każdy sobie poradzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wiśniami drożdżowe to moje ulubione ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję tak udanego debiutu!!! Wygląda przepysznie...pięknie wyrosło i takie puszyste!
    To ja poproszę kawałek tak 'po sąsiedzku' :)
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak zwana drożdżówka sypana bez zagniatania;),słyszałam o niej,ale jak dotąd robiłam jedynie te tradycyjne.świetnie wyrosła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam ;)
    Mam okazję zaprosic Cię na konkurs, w którym możesz wygrac 500 zł, jeśli tylko napiszesz artykuł.
    Więcej na ten temat możesz znaleźć tutaj: http://akuku-akuku.blogspot.com/2011/09/konkurs.html

    Serdecznie zapraszamy, zespół AKUKU.

    OdpowiedzUsuń
  8. mnie ostatnio ciasta drożdżowe zupełnie nie wychodziły i wypróbowałam bardzo podobny przepis. Placek wyszedł puszysty i smaczny! Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciepłe ciasto drożdżowe to niebo w gębie! Bardzo fajny, prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwsze ciasto drożdżowe? Nie wierzę ;) Cudowne! Czekam na kolejne, to zagniatane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny przepis, faktycznie błyskawiczny. Ja drożdżowego z wiśniami jeszcze nie jadłam, zawsze jakieś inne owoce mi wpadały do niego. A wiśnie wpadały gdzie indziej. Ale może warto spróbować.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że jednak spróbowałaś i się udało. A jak smakowało to już w ogóle strasznie się cieszę. Wyszło ci genialnie. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj smakowało i to bardzo....dziekuje Tobie za ten przepis :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje ciasti drożdżwe wygląda jak to mojej nieżyjącej już Babci... :)Niepowtarzalne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis zapisuję, bo od dawna marzy mi się dobre (i szybkie :)) ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mieszkam w Holandii a tutaj kostka drozdzy wazy 40g.,a u Ciebie/u Was? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń