30 grudnia, 2012

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Oj nie było mnie długo......za długo. Jednak pomimo mojej nieobecności za którą chciałam serdecznie przeprosić obiecując poprawę oraz pomimo braku nowych wpisów mój blog nadal jest często odwiedzany :-). Dziękuje Wam moi drodzy.

Dzisiejszy przepis wpadł mi w ręce dość dawno i nawet nie pamiętam jego źródła. Zabierałam się do zrobienia tej rolady dość długo, gdyż wydawała mi się zbyt trudna a ja osobiście ciężko znoszę porażki w kuchni. No i nic bardziej mylnego. Rolada naprawdę łatwa do zrobienia a przy tym bardzo smaczna i co najważniejsze zdrowa.





Składniki :

- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz

- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Philadelphia)u mnie naturalny i czosnkowy
- 10 dużych plastrów wędzonego łososia


Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać roladę pokrojoną w plastry.

Smacznego !!!!




9 komentarzy:

  1. kilka dni temu jadłam dokładnie taką samą.. była pyszna!:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba wiec zrobic zeby sie przekonac jak to musi byc dobre nie tylko wzrokowo, ale rowniez organoleptycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie :) wspaniała rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo :) Może to ode mnie ten przepis (http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/19/rolada-szpinakowa-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami/)? Byłabym dumna!
    W każdym razie prezentuje się naprawdę pięknie i potwierdzam, że smakuje równie dobrze :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie, a szpinak z łososiem bardzo fanie się komponuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada jest BOSKA!!!!!
    Bardzo szybko się ją robi a dzięki różnym smakom serków można dowolnie komponować jej smak.
    Polecam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. noo takiej rolady jeszcze nie jadłem .. :)

    OdpowiedzUsuń