14 sierpnia, 2011

WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI

Nie będę rozpisywała się nad wartościami odżywczymi wątróbki, ani nad plusami dodania jej do swojego jadłospisu, gdyż każdy pewnie wie, że wątróbkę jeść należy. Niestety nie każdy ją lubi. Powodów jest wiele....począwszy od jej specyficznego  smaku a kończąc na jej wyglądzie. Faktycznie wątróbka jest mało urodziwa nawet do tego stopnia, że trudno ja sfotografować tak, aby wyglądała równie wspaniale jak smakuje.
Chciałam polecić przepis na wątróbkę dzięki któremu już wielu jej przeciwników przekonało się, iż potrafi być naprawdę smaczna.

Składniki :
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg pieczarek ( zawsze tyle samo pieczarek ile wątróbki )
  • duża cebula
  • mąka
  • sól, pieprz
  • masło i olej do smażenia

Do przygotowania dania potrzebne nam będą dwie patelnie.
Wątróbkę i pieczarki oczyścić. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na jednej patelni roztopić masło, dolać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę. Następnie wrzucić do niej pieczarki. Smażyć. Gdy pieczarki puszczą wodę zaprzestać ich smażenia, aby nie dopuścić do jej odparowania. Na drugiej patelni również roztopić masło z olejem i obsmażyć obtoczoną w mące wątróbkę aż do jej zarumienienia. Teraz można wątróbkę doprawić solą i pieprzem i dodać do niej pieczarki wraz z wodą którą puściły. Wszystko razem wymieszać i jeśli jest konieczność można dodać odrobinę wody ( ja zawsze dodaję, aby mieć więcej sosu ). Dusić pod przykryciem około 30 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Smacznego !!!




8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam wątróbki w ten sposób.
    muszę skosztowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim towarzystwie wątróbki jeszcze nie jadłam, ale czas wypróbować bo pieczarki ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznaję, ze jeszcze nie jadłam takiej wersji:) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio zajadam się z wątróbką. z pieczarkami uwielbiam
    od siebie polecam też smażoną z miodem - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja uwielbiam wątróbkę pieczoną w piekarniku z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wątróbka z cynamonem ???? Hmmmmmmm......nigdy nie jadłam ale brzmi ciekawie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i pyyycha super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cieszę się bardzo :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń