13 sierpnia, 2011

RULONIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z WĘDZONKĄ

Potrzeba matką wynalazków :-) Tak się składa, iż szykuje się przesympatyczny wieczór w gronie znajomych więc na szybko upiekłam "chrupaczki" z ciasta francuskiego idealne jako słona przekąska do........niech już każdy sam sobie dopowie :-)


Składniki na ok 45 szt :
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • zółty ser około 3 plasterki ( ja dodałam tylko do połowy ruloników)
  • 8 plasterków cieniutko pokrojonej wędliny wędzonej ( u mnie szwarcwaldzka mocno wędzona )
Ciasto rozwinąć i przekroić na dwa prostokąty o szerokości ok 20 cm. Każdy prostokąt posypać żółtym serem jeśli wybraliśmy taką wersję a na wierzchu ułożyć po 4 plasterki wędliny. Z obu stron złożyć brzegi prostokąta do środka, tak aby się zetknęły, następnie powtórzyć operację składając ciasto na pół. Pokroić powstały kawałek na plastry o grubości około 5 mm. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową , ułożyć ruloniki i piec 15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Smacznego !!!




8 komentarzy:

  1. mniammmm....robię podobne z serkiem i ziołami prowansalskimi..ślicznie Haniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, proste, a przy tym takie smaczne :)
    Idealne...do pogaduszek, filmu i wina!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie się prezentują, zapewne smakują wybornie!pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taak,smakowały wybornie,dzięki Hanusi:)Maryniaczka

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam takie pytanie, czy nadaja sie tez do jedzenia na zimno, bo czegos takiego mi potrzeba, tylko nie bede miala mozliwosci robienia ich na biezaco:)

    OdpowiedzUsuń