09 sierpnia, 2011

NAJSZYBSZY PRZEPIS NA CHLEB JAKI ZNAM......A W NIM SAMO ZDROWIE

Chyba każdy lubi zjeść kawałek świeżego pieczywa, a przyjemność jest większa jeśli zostało ono właśnie wyjęte z piekarnika. Jak wiadomo nie każdy natomiast ma talent lub cierpliwość do wypiekania chleba, gdyż większości kojarzy się to z robieniem rozczynu, czekaniem lub ugniataniem. Sama często rezygnowałam z pieczenia już w połowie czytania przepisu. Dlatego chciałam się podzielić przepisem, który dostałam kiedyś od mamy i który łagodnie wprowadził mnie w temat samodzielnego pieczenia chleba.
Dodatkowo chleb ten jest pełen zdrowia

 
Składniki :
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 0,5 szklanki słonecznika łuskanego
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • 0,5 litra letniej wody
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 jajko  ( do posmarowania )

Słonecznik, siemię, płatki, otręby, cukier, sól wsypać do miski . Dodać pokruszone drożdże, zalać letnią wodą i wymieszać. Odczekać ok. 3 minut aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Następnie stopniowo dodawać mąkę energicznie mieszając łyżką. Jeśli ciasto wydaje nam się za gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem ( najlepiej robi się to łyżką) i posypać np. otrębami, sezamem lub tak jak ja siemieniem. Odstawić na ok 10 min aby ciasto odrobinę wyrosło.
 Piec w temp 190 stopni 1 godz.

Smacznego !!!!



19 komentarzy:

  1. Mogę kromeczkę????????????
    mniam.....pycha.....
    asiunia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiunia wpadaj......zrobię Tobie z dżemikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy i naprawdę szybki. Może kiedyś spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wygląda przepysznie, chętnie się poczęstuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ten chlebek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek, również się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie to gniecenie i czekanie lubię najbardziej :D
    Cudowny bochenek, idealny na początek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Szczególnie taki zdrowy i piękny jak Twój!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie ekspresowy przepis na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybki, a wygląda rewelacyjnie, jakbyś się przy nim napracowała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybki, smaczny i zdrowy, bo domowy :) no faktycznie same zdrowe rzeczy ma w środku ;) mniam! Można kromeczkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a czemu on ma takie dziury duże?

    OdpowiedzUsuń
  15. Chleb bardzo pyszny i rzeczywiście ekspresowo się go robi. Od razu musiałam piec drugi bo się rodzinka do niego dobrała.
    Polecam gorąco dla zapracowanych i zabieganych pań.
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis wypróbowany już z 6 razy;) chleb pyszny, prosty i szybki

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń