02 sierpnia, 2011

MUS Z TUŃCZYKA

Uwielbiam wszelkiego rodzaju " smarowidła ". Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo potraktowane w godny sposób musem, pasztetem a jeszcze lepiej dżemem. Dzisiaj postawiłam na mus....mus z tuńczyka. Przepis łatwy, a przyjemność jedzenia ogromna. I ważne w tym przepisie jest to, iż można go dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki. W moim przypadku były to ukochane kapary.








  • 200 gram tuńczyka z puszki ( dałam jedna puszkę w sosie własnym, jedną w oleju )
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml ciepłej wody
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • dodatki wedle uznania, ale nie jest to konieczne


Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać olej roślinny. Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą pieprzem i dodajemy wybrane dodatki. Mus przelewamy do przygotowanej formy ( ja wcześniej foremki wysmarowałam odrobiną oleju z tuńczyka ). Wstawiamy do lodówki na parę godzin.

Smacznego !!!



13 komentarzy:

  1. wygląda pysznie......

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię taki fantastyczny mus!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy i prosty przepis. Zdecydowanie do wypróbowania :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kiedyś podobny mus - był bardzo smaczny. Twój wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuję,wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje za komentarze. Gwarantuję, iż mus jest pyszny :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite - porywam przepis, bo wlasnie sie zastanawialam, co zrobic z puszka tunczyka w oleju, ktora mam w lodowce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. proste a jednocześnie wykwintne - fajny pomysł i do wykorzystania, jeśli można :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście że można....życzę smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. swietny podalam go w restauracji bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń