03 sierpnia, 2011

" FLACZKI " DROBIOWE

Wiele osób na samą myśl o zjedzeniu flaków się krzywi, prawie taka sama ilość krzywi się na myśl o zjedzeniu podrobów. A ja podam dzisiaj przepis na " flaczki drobiowe " i wierzcie mi proszę, iż są naprawdę pyszne. Smakują prawie tak samo jak tradycyjne flaki, a w przygotowaniu są o niebo prostsze. Zjedzone z kawałkiem pysznego pieczywa w godny sposób zastąpią nam jakże tradycyjna zupę goszczącą na naszych stołach od lat.
Flaczki drobiowe gotuję od tak dawna, iż nawet nie pamiętam źródła pochodzenia przepisu. I powiem tak......u mnie w domu pokochali je nawet ci, którzy właśnie krzywili się na myśl o podrobach.


Składniki :

  • 80 dkg żołądków drobiowych
  • ok 100-150 gr włoszczyzny pokrojonej w słupki ( może być mrożona )
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • 3 - 4 łyżeczki przyprawy do flaków ( opcjonalnie )

Żołądki drobiowe dokładnie opłukać i wrzucić do garnka. Zalać ok 1,5 - 2 litrów bulionu ( może być woda lub bulion z kostki ). Zagotować a następnie odszumować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól , pieprz i gotować ok 1,5 godziny.
Ugotowane żołądki wyjąć z wywaru i ostudzić. Następnie pokroić je w naprawdę cienkie  paski i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać włoszczyznę i gotować przez kolejne 15 - 20 minut. Dosypać majeranek.  Teraz już tylko wystarczy doprawić flaczki do smaku ( można użyć przyprawę do flaków, przyprawę typu maggi itp ). Jeśli ktoś jest zwolennikiem zaciągania flaków można to oczywiście zrobić, ale proponuje taką zasmażkę przyrządzić z mąki i smalcu gdyż on zaostrzy ich smak.
Smacznego !!!



12 komentarzy:

  1. nigdy nie próbowałam, ale może się skuszę..ślicznie Haniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Maju. Skuś się skuś....warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasz z żołądków drobiowych...flaki wołowe tradycyjne również. Bardzo zachęcający przepis :-) Magda Grygier.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa wersja flaczków - u mnie były ostatnio wołowe. Twoje na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Magda robimy ;)flaczki pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żołądki drobiowe i jestem ciekawa jak smakują jako wersja flaczków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam,są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jadłem flaczki drobiowe ale nie z drobiowych żołądków tylko po prostu z samego mięsa drobiowego. Były przepyszne, sukces do dobrze doprawić.

    OdpowiedzUsuń
  9. szkoda ze nie ma wersji do druku

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam takie flaczki tylko były jeszcze pieczarki posiekane w paski PYCHA!!!!!

    OdpowiedzUsuń