05 sierpnia, 2011

CZEKOLADOWE CIASTO W 5 MINUT

Mój dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim łasuchom a w szczególności mojej siostrze, która uwielbia czekoladę. Co gorsza jak ją najdzie ochota na coś słodkiego to musi mieć to na "już teraz ". Tak więc proszę :-)

Gdy znalazłam ten przepis dzisiaj na tej stronie byłam prawie pewna, że to się nie może udać. Ciasto w 5 minut? Zrobione w mikrofalówce? Smaczne? Jedynym sposobem aby to sprawdzić było je zrobić. Doszłam do wniosku, że przecież mogę poświęcić 5 minut. I wiecie co....opłacało się. Idealny przepis dla osób, które naszła ochota na słodkie na "już teraz".


Składniki:

  • 4 łyżeczki mąki ( najlepiej tortowej )
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki mleka
  • 3 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki dżemu ( u mnie malinowy )
  • odrobinkę soli

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia wymieszać ( ja zrobiłam to w kubku ). Następnie dodać jajko, mleko, olej i dżem. Mieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można upiec w kubku lecz ja przelałam je do dwóch filiżanek do połowy ich wysokości, gdyż ciasto podwaja swoja objętość. Napełnione filiżanki wstawić na 3,5 minuty do mikrofali na       750 W ( ja nastawiłam na 800W ). Gotowe. Pewnie zastanawiacie się gdzie podziało się brakujące 1,5 minuty :-)...........no jak, to czas przygotowania i ostudzenia ciasta :-)
Smacznego !!!!



42 komentarze:

  1. kurcze chyba sprobuje bo jak mniej cos najdzie to nie mam ochoty czekac i tez chce juz natychmiast:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybkie ,narobiłaś apetytu a ja nie mam mikrofalówki.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki siostra!! Napewno zrobie :) A wyglada smakowicie :) Idealny przepis dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam mikrofalówki!!! A chce :( -> Gosia.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis, a ciasto smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Szybciej się nie da :)

    OdpowiedzUsuń
  7. może może się udać i się udaje :) ja mam przepis na bezglutenowe :) korzystając z okazji zapraszam Cię do konkursu na moim blogu: konkurs z Dilmah - klik :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Całkiem smaczne:) Podczas pieczenia wyrosło sporo ponad miseczkę, lecz po jego zakończeniu zapadło się, wypełniając znów tylko połowe miseczki :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciasto!!! juz się zakochałam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kasiaaaa24 zaproszenie przyjęte, przepis dodany :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam twoje przepisy. Pozdrawiam ;-)B-)<3

      Usuń
  11. świetne ciasto! idealne na zimne jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyyyyyyyyyyyyyyyyycchhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  13. Super blog :)
    Pyszne ciasto :)- Wiem, bo dziś zrobiłam i jadłam :) Naprawdę rewelacja :D

    Pozdrawiamy :***

    Zapraszamy do nas :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się bardzo że smakowało. Pozdrawiam i zapowiadam swoje odwiedziny u Was :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super sprawa! Właśnie dziś dostałam ten przepis i robiłam już 2 razy, Pierwszy raz z niedowierzaniem dla wypróbowania a drugi w formie babeczek w foremkach z różnymi eksperymentalnymi dodatkami( kawałkami czekolady, rodzynkami, skórkami pomarańczy, konfiturami z wiśni) każda z innym dodatkiem i szczerze mówiąc wszystkie super.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja wlaśnie wlozylam moje do mikofali 800W na 3 minuty.... dalam dzem wisniowy ale on ma male wisnie w srodku...mtslicie ze wyjdzie mi??? Ja ma taka nadzieje ale troche sie boję :) ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Powiem szczerze iż nie wiem jak sie zachowa ciasto z wiśniami. Koniecznie daj znać :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. pychotka :):):) jak tu nie przytyć :P

    OdpowiedzUsuń
  19. oh! ciasto z mikrofalówki! Spróbuj z prawdziwa czekoladą zamiast cacaa ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super!!! Tego zawsze szukałem.. szybko i prosto :D

    OdpowiedzUsuń
  21. znakomite . Niestety nie miałam kakao i postanowiłam dodać jeszcze jedną łyżeczkę powideł :D . Wyszło przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  22. A na ile trzeba to dać do mikrofalówki ? około 3 minuty ? :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wielkie dzięki wyszło bardzo pyszne ;d

    OdpowiedzUsuń
  24. uuuuu chce !!jeszcze to jest cudowne!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Niesamowite. Dziekuje wam.
    Wyszło przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  27. wyszło niewierze że tak szybko dzięki za pyyyyyyysssszzzzzzzznnyyyyyy przepis

    OdpowiedzUsuń
  28. Mi wyszlo troche gumiaste. Dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też wyszło troche gumiaste
      ale zjeść się da;))

      Usuń
  29. Świetny przepis, troszkę trzęsie się jak galareta ale poza tym ciasto wyjebiste! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Wczoraj napadła mnie ochota na coś słodkiego i "upiekłam" czekoladowe ciasto. Wszystkie składniki w domu, łatwo, szybko, przyjemnie. Serdeczne dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. mniam ja dodałam jeszcze troszkę cukru waniliowego i starłam czekoladę na górę

    OdpowiedzUsuń
  32. Niby dobre wyszedł placuszek. Ale zbyt gumiaste

    OdpowiedzUsuń
  33. Mega proste i mega dobre!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepraszam a jak nie mam mikrofalówki to w jakiej temperaturze i ile minut w piekarniku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety przepis nadaje się tylko do realizacji w mikrofalówce! :(

      Usuń
  35. W 5 minut? No to mnie zachęciłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń