- 200 gram tuńczyka z puszki ( dałam jedna puszkę w sosie własnym, jedną w oleju )
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- sól, pieprz
- dodatki wedle uznania, ale nie jest to konieczne
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać olej roślinny. Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą pieprzem i dodajemy wybrane dodatki. Mus przelewamy do przygotowanej formy ( ja wcześniej foremki wysmarowałam odrobiną oleju z tuńczyka ). Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego !!!
wygląda pysznie......
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię taki fantastyczny mus!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i prosty przepis. Zdecydowanie do wypróbowania :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś podobny mus - był bardzo smaczny. Twój wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i z pewnością tak smakuję,wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za komentarze. Gwarantuję, iż mus jest pyszny :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowite - porywam przepis, bo wlasnie sie zastanawialam, co zrobic z puszka tunczyka w oleju, ktora mam w lodowce :)
OdpowiedzUsuńhmmm...
OdpowiedzUsuńto jest to )))))
OdpowiedzUsuńproste a jednocześnie wykwintne - fajny pomysł i do wykorzystania, jeśli można :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście że można....życzę smacznego :-)
OdpowiedzUsuńWykwintnie :)
OdpowiedzUsuńswietny podalam go w restauracji bardzo polecam
OdpowiedzUsuń