Potrzeba matką wynalazków :-) Tak się składa, iż szykuje się przesympatyczny wieczór w gronie znajomych więc na szybko upiekłam "chrupaczki" z ciasta francuskiego idealne jako słona przekąska do........niech już każdy sam sobie dopowie :-)
Składniki na ok 45 szt :
- opakowanie ciasta francuskiego
- zółty ser około 3 plasterki ( ja dodałam tylko do połowy ruloników)
- 8 plasterków cieniutko pokrojonej wędliny wędzonej ( u mnie szwarcwaldzka mocno wędzona )
Ciasto rozwinąć i przekroić na dwa prostokąty o szerokości ok 20 cm. Każdy prostokąt posypać żółtym serem jeśli wybraliśmy taką wersję a na wierzchu ułożyć po 4 plasterki wędliny. Z obu stron złożyć brzegi prostokąta do środka, tak aby się zetknęły, następnie powtórzyć operację składając ciasto na pół. Pokroić powstały kawałek na plastry o grubości około 5 mm. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową , ułożyć ruloniki i piec 15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Smacznego !!!
Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńmniammmm....robię podobne z serkiem i ziołami prowansalskimi..ślicznie Haniu!
OdpowiedzUsuńZachęcająco wyglądają :D
OdpowiedzUsuńŚwietne, proste, a przy tym takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńIdealne...do pogaduszek, filmu i wina!
świetnie się prezentują, zapewne smakują wybornie!pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTaak,smakowały wybornie,dzięki Hanusi:)Maryniaczka
OdpowiedzUsuńCieszę się Aguś :-)
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanie, czy nadaja sie tez do jedzenia na zimno, bo czegos takiego mi potrzeba, tylko nie bede miala mozliwosci robienia ich na biezaco:)
OdpowiedzUsuń