Flaczki drobiowe gotuję od tak dawna, iż nawet nie pamiętam źródła pochodzenia przepisu. I powiem tak......u mnie w domu pokochali je nawet ci, którzy właśnie krzywili się na myśl o podrobach.
Składniki :
- 80 dkg żołądków drobiowych
- ok 100-150 gr włoszczyzny pokrojonej w słupki ( może być mrożona )
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- majeranek
- 3 - 4 łyżeczki przyprawy do flaków ( opcjonalnie )
Żołądki drobiowe dokładnie opłukać i wrzucić do garnka. Zalać ok 1,5 - 2 litrów bulionu ( może być woda lub bulion z kostki ). Zagotować a następnie odszumować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól , pieprz i gotować ok 1,5 godziny.
Ugotowane żołądki wyjąć z wywaru i ostudzić. Następnie pokroić je w naprawdę cienkie paski i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać włoszczyznę i gotować przez kolejne 15 - 20 minut. Dosypać majeranek. Teraz już tylko wystarczy doprawić flaczki do smaku ( można użyć przyprawę do flaków, przyprawę typu maggi itp ). Jeśli ktoś jest zwolennikiem zaciągania flaków można to oczywiście zrobić, ale proponuje taką zasmażkę przyrządzić z mąki i smalcu gdyż on zaostrzy ich smak.
Smacznego !!!
nigdy nie próbowałam, ale może się skuszę..ślicznie Haniu
OdpowiedzUsuńDziękuje Maju. Skuś się skuś....warto :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz z żołądków drobiowych...flaki wołowe tradycyjne również. Bardzo zachęcający przepis :-) Magda Grygier.
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja flaczków - u mnie były ostatnio wołowe. Twoje na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńMagda robimy ;)flaczki pyszne są.
OdpowiedzUsuńUwielbiam żołądki drobiowe i jestem ciekawa jak smakują jako wersja flaczków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam,są wyśmienite.
OdpowiedzUsuńok mogą być
OdpowiedzUsuńA ja jadłem flaczki drobiowe ale nie z drobiowych żołądków tylko po prostu z samego mięsa drobiowego. Były przepyszne, sukces do dobrze doprawić.
OdpowiedzUsuńszkoda ze nie ma wersji do druku
OdpowiedzUsuńwystarczy: zaznacz, kopiuj i wklej
UsuńJadłam takie flaczki tylko były jeszcze pieczarki posiekane w paski PYCHA!!!!!
OdpowiedzUsuń