Chciałam polecić przepis na wątróbkę dzięki któremu już wielu jej przeciwników przekonało się, iż potrafi być naprawdę smaczna.
Składniki :
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg pieczarek ( zawsze tyle samo pieczarek ile wątróbki )
- duża cebula
- mąka
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
Do przygotowania dania potrzebne nam będą dwie patelnie.
Wątróbkę i pieczarki oczyścić. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na jednej patelni roztopić masło, dolać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę. Następnie wrzucić do niej pieczarki. Smażyć. Gdy pieczarki puszczą wodę zaprzestać ich smażenia, aby nie dopuścić do jej odparowania. Na drugiej patelni również roztopić masło z olejem i obsmażyć obtoczoną w mące wątróbkę aż do jej zarumienienia. Teraz można wątróbkę doprawić solą i pieprzem i dodać do niej pieczarki wraz z wodą którą puściły. Wszystko razem wymieszać i jeśli jest konieczność można dodać odrobinę wody ( ja zawsze dodaję, aby mieć więcej sosu ). Dusić pod przykryciem około 30 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Smacznego !!!
nigdy nie jadłam wątróbki w ten sposób.
OdpowiedzUsuńmuszę skosztowac!
w takim towarzystwie wątróbki jeszcze nie jadłam, ale czas wypróbować bo pieczarki ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńprzyznaję, ze jeszcze nie jadłam takiej wersji:) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńostatnio zajadam się z wątróbką. z pieczarkami uwielbiam
OdpowiedzUsuńod siebie polecam też smażoną z miodem - niebo w gębie :)
A ja uwielbiam wątróbkę pieczoną w piekarniku z cynamonem:)
OdpowiedzUsuńWątróbka z cynamonem ???? Hmmmmmmm......nigdy nie jadłam ale brzmi ciekawie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobiłam i pyyycha super przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń