Gdy znalazłam ten przepis dzisiaj na tej stronie byłam prawie pewna, że to się nie może udać. Ciasto w 5 minut? Zrobione w mikrofalówce? Smaczne? Jedynym sposobem aby to sprawdzić było je zrobić. Doszłam do wniosku, że przecież mogę poświęcić 5 minut. I wiecie co....opłacało się. Idealny przepis dla osób, które naszła ochota na słodkie na "już teraz".
Składniki:
- 4 łyżeczki mąki ( najlepiej tortowej )
- 6 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżeczki mleka
- 3 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki dżemu ( u mnie malinowy )
- odrobinkę soli
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia wymieszać ( ja zrobiłam to w kubku ). Następnie dodać jajko, mleko, olej i dżem. Mieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można upiec w kubku lecz ja przelałam je do dwóch filiżanek do połowy ich wysokości, gdyż ciasto podwaja swoja objętość. Napełnione filiżanki wstawić na 3,5 minuty do mikrofali na 750 W ( ja nastawiłam na 800W ). Gotowe. Pewnie zastanawiacie się gdzie podziało się brakujące 1,5 minuty :-)...........no jak, to czas przygotowania i ostudzenia ciasta :-)
Smacznego !!!!
kurcze chyba sprobuje bo jak mniej cos najdzie to nie mam ochoty czekac i tez chce juz natychmiast:D:D
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie ,narobiłaś apetytu a ja nie mam mikrofalówki.:)
OdpowiedzUsuńDzieki siostra!! Napewno zrobie :) A wyglada smakowicie :) Idealny przepis dla mnie!
OdpowiedzUsuńA ja nie mam mikrofalówki!!! A chce :( -> Gosia.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, a ciasto smakowite!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Szybciej się nie da :)
OdpowiedzUsuńmoże może się udać i się udaje :) ja mam przepis na bezglutenowe :) korzystając z okazji zapraszam Cię do konkursu na moim blogu: konkurs z Dilmah - klik :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczne:) Podczas pieczenia wyrosło sporo ponad miseczkę, lecz po jego zakończeniu zapadło się, wypełniając znów tylko połowe miseczki :(
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto!!! juz się zakochałam:)
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24 zaproszenie przyjęte, przepis dodany :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy. Pozdrawiam ;-)B-)<3
Usuńświetne ciasto! idealne na zimne jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńpyyyyyyyyyyyyyyyyycchhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńSuper blog :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)- Wiem, bo dziś zrobiłam i jadłam :) Naprawdę rewelacja :D
Pozdrawiamy :***
Zapraszamy do nas :D
Cieszę się bardzo że smakowało. Pozdrawiam i zapowiadam swoje odwiedziny u Was :-)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa! Właśnie dziś dostałam ten przepis i robiłam już 2 razy, Pierwszy raz z niedowierzaniem dla wypróbowania a drugi w formie babeczek w foremkach z różnymi eksperymentalnymi dodatkami( kawałkami czekolady, rodzynkami, skórkami pomarańczy, konfiturami z wiśni) każda z innym dodatkiem i szczerze mówiąc wszystkie super.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
OdpowiedzUsuńJa wlaśnie wlozylam moje do mikofali 800W na 3 minuty.... dalam dzem wisniowy ale on ma male wisnie w srodku...mtslicie ze wyjdzie mi??? Ja ma taka nadzieje ale troche sie boję :) ...
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze iż nie wiem jak sie zachowa ciasto z wiśniami. Koniecznie daj znać :-)
OdpowiedzUsuńpychotka :):):) jak tu nie przytyć :P
OdpowiedzUsuńoh! ciasto z mikrofalówki! Spróbuj z prawdziwa czekoladą zamiast cacaa ;)
OdpowiedzUsuńSuper!!! Tego zawsze szukałem.. szybko i prosto :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :-))))))))
OdpowiedzUsuńlo00ol
OdpowiedzUsuńznakomite . Niestety nie miałam kakao i postanowiłam dodać jeszcze jedną łyżeczkę powideł :D . Wyszło przepyszne !
OdpowiedzUsuńA na ile trzeba to dać do mikrofalówki ? około 3 minuty ? :))
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki wyszło bardzo pyszne ;d
OdpowiedzUsuńuuuuu chce !!jeszcze to jest cudowne!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNiesamowite. Dziekuje wam.
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne.
wyszło niewierze że tak szybko dzięki za pyyyyyyysssszzzzzzzznnyyyyyy przepis
OdpowiedzUsuńMi wyszlo troche gumiaste. Dlaczego ?
OdpowiedzUsuńmi też wyszło troche gumiaste
Usuńale zjeść się da;))
Świetny przepis, troszkę trzęsie się jak galareta ale poza tym ciasto wyjebiste! :D
OdpowiedzUsuńWczoraj napadła mnie ochota na coś słodkiego i "upiekłam" czekoladowe ciasto. Wszystkie składniki w domu, łatwo, szybko, przyjemnie. Serdeczne dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńmniam ja dodałam jeszcze troszkę cukru waniliowego i starłam czekoladę na górę
OdpowiedzUsuńNiby dobre wyszedł placuszek. Ale zbyt gumiaste
OdpowiedzUsuńMega proste i mega dobre!!!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam a jak nie mam mikrofalówki to w jakiej temperaturze i ile minut w piekarniku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety przepis nadaje się tylko do realizacji w mikrofalówce! :(
UsuńW 5 minut? No to mnie zachęciłaś :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń