Składniki :
- 5 szt. filetów śledziowych typu matjas
- 4 ogórki kiszone średniej wielkości
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej roślinny
Jeśli używamy filetów śledziowych z tzw. "beczki" należy je wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Gdy jednak zakupiliśmy śledzie typu matjas w oleju nie jest to konieczne, jednak radzę spróbować czy nie są za słone.
Ogórki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki a filety na mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu układamy warstwowo śledzie,ogórki, czosnek, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i kolejno czynność powtarzamy. Na koniec tak poukładane w naczyniu śledzie zalewamy olejem. Po pewnym czasie możemy sprawdzić czy nie należy oleju dolać, gdyż śledzie muszą być nim przykryte. Wstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 dni aby wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego !!!
Właśnie szukałam pomysłu na śledzie, chyba się Twoimi zainspiruję, kusząco wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńBlog naprawde cudowny ! :)
OdpowiedzUsuńZaczynam obserwować.
Zapraszam również do mnie.
dziękuje za miłe słowa :-) pozdrawiam i zapraszam ponownie
OdpowiedzUsuńHaniu
OdpowiedzUsuńśledz zachwycający !!!
postanowilam ze sledzie po prowansalsku zrobie na świeta,wyglądają apetycznie,rozumiem ze sledzie całe z beczki sie moczy,nie matjasy?
OdpowiedzUsuńJa też bardzo często robię śledzie z ogórkiem. Dodaję jeszcze paprykę konserwową i zalewam pół na pół olejem i zalewą z papryki. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPyszne! Robiłam i polecam!
OdpowiedzUsuńwitam,tez je zrobie ,pozdrawiam i zycze duzo dobrego na Swieta i szczesliwego nowego 2020
OdpowiedzUsuńWitam.polecam kaszubski przepis: Śledź matias, papryka czerwona, zielona i żółta.cebula czerwona i biała, ogórki kiszone i że dwa korniszony dla złamania smaku,ciut oregano i ziaren gorczycy.kilka ziaren pieprzu kolorowego.oczywiscie wszystko w kostkę i zalać olejem.Lodowka i dwa dni pod folią aluminiową.Proporcje dobrać indywidualnie.Bardzo kolorowo wygląda i naprawdę smakuje.Pozdrowienia z Gdyni.Morales.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńSuper uwielbiam śledzie na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńCzy słoik zamykamy?
OdpowiedzUsuń